Kako izabrati boju svjetlosti, topla ili hladna bijela? Leave a comment

Jedno od najčešćih pitanja prije kupovine jeste koju boju odabrati, da li toplu ili hladnu bijelu? Ne postoji ispravan odgovor. Važno je da svjetlost zadovolji vaša očekivanja i dovoljno osvijetli prostor, odabir boje potpuno ovisi o vašem ukusu. Boja svjetlosti i određena je temperaturom boje u Kelvinima (K). Što je veća temperatura, svjetlost postaje sve više bijela odnosno “hladnija“ (naginje prema plavoj).
Topla bijela boja je sa žutim odsjajem i jednaka je svjetlosti koju emitiraju klasične žarulje. Ugodna je za oči, i zato se najčešće upotrebljava u boravišnim prostorijama, kuhinji, dnevnoj ili spavaćoj sobi.
Neutralna boja je najpribližnija prirodnoj dnevnoj svjetlosti. To je jedina boja kojoj se ljudsko oko ne mora prilagođavati.
Hladna bijela ima plavog odsjaja u sebi, te zato i sam prostor djeluje hladno. Prikladna je za radni prostor, ili vanjsku rasvjetu. Podstiče budnost i radnu atmosferu, te je zbog toga u širokoj upotrebi u radnim prostorima. Ova boja zbog svoje temperature ne privlači insekte, što vam može biti od značaja.
Krajnji cilj je postići harmoniju sa bojama koje odgovaraju vašem ukusu, da dobijete prostor u kojem ćete se ugodno osjećati.
Važno je napomenuti da pojmovi “topla“ i “hladna“ svjetlost u smislu boje svjetlosti nisu povezani s količinom toplote koju izvor emituje. U nastavku možete pogledati neke od primjera tople i hladne boje, te klikom na određenu boju vidjeti kako izgledaju promjene.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)